22 Kasım 2010 Pazartesi

Beşiktaş Takımı Oyuncu İncelemesi 3.Bölüm: Forvet

Merhabalar.

Bu yazı dizimizin son bölümüne gelmiş bulunmaktayız. Artık takım ve onun hakkındaki görüşlerimiz tamamlanmış oluyor. Buradan çıkartılacak sonuç ise ayrı bir yazı konusu olarak karşınıza çıkacaktır.
Devam ediyoruz.

d. Forvet

Mert Nobre; Kesinlikle mücadeleci ve takıma son derece faydalı. Evet, tüm Beşiktaşlılar ona karşı tepkilidir ve gitmesini ister lakin bizim bakış açımıza göre kendisi takımda kalmalıdır. Yerine alınabilecek daha iyi futbolcular vardır ve alınmalıdır ama böyle topyekün bir kadro değişikliği gerçek şartlar altında mümkün değildir. Sahada neyi var neyi yoksa vermektedir. Orta sahaya ve defansa yardımını esirgemiyor hatta bu yüzden forvetteki görevini de yerine getiremiyor. Bazen bu mücadeleyi gözden kaçırıyoruz, üstelik en çok önemseyen taraftar grubu olarak. Fazlasıyla haksızlık yapıldığı kanaatindeyim. Lakin bir gerçek var ki, biz Beşiktaşlıyız ve FenerBahçe geçmişi olan biriyle asla yıldızımız barışamaz. Çelişkilerle dolu bir futbolcu. Hava toplarındaki hakimiyetini kaybetmiş durumda, son vuruşlardaki başarısı da malumunuz. Lakin kendisi Türk statüsünde oynamaktadır ve bu büyük bir avantaj kadro rotasyonunda. En büyük sorun; aldığı maaşın büyüklüğüdür. Şahsen, böyle bir maaşın bu klüpte verilmesinin mümkün olmadığını düşünüyorum. Günümüz şartlarında özellikle futbolcu maaşlarının azaltılması bir zorunluluktur. Hangi akla hizmet böyle bir kontrat yapılır, Nobre nasıl dünya yıldızı muamelesi görür anlaşılır şey değildir. Bu alacaklarında indirim yaparsa ve öncelik diğer mevkilere verilirse, ki çok yüksek bir transfer bütçesi tüm bu söylediklerimizi boşa çıkartır, onu da minimize etmek zorunludur- kalmasında mahsur yoktur. Bir şekilde takıma faydası olabilir. Önce maaşı inecek, sonra da takımın eksikleri tamamlanırken dikkatli transfer harcamasından ötürü, vakit ve nakit kalmazsa kalabilir. Yani; %55 Gitsin.

-----

Nihat Kahveci; Uzun süreli sakatlığı ve bugüne kadar ki performansı ortada. Beşiktaş'ın çocuğu olduğu için sabır yüksek seviyede. Hatta şu anda taraftar gözünde bitmiş durumda. Tamamen Schuster'in insiyatifine bağlı durumu. Satılması neredeyse imkansız. Takımdaki abilik fonksiyonu da tartışmalı. Beşiktaşlılık duruşunu da uzun zamandır yansıttığı söylenemez. Takımda yeri yoktur bu haliyle ama yine de insan söz konusu Nihat olunca, "ya acaba yoksa?" diye bir umut barındırıyor içinde, ister istemez. Karar Schuster'in ama gideceğini sanmıyoruz. Ne oynamalı ne de uzaklaştırılmalı. Kararsız bırakıyor herkesi, kendi oyun karakterinde olduğu gibi. Ama kesin olan bir şey varsa, Nihat eski Nihat değil maalesef. Mutlaka yerine birisi alınmalı. O da Nobre'den bir adım önde durabilir sıralamada. %50 Gitmeli.

-----

Bobo; Son vuruşları son derece başarılı, iyi bir forvet oyuncusu ama, yani ama koymadan olmaz bu cümlenin sonuna, son derece hımbıl bir görüntüsü var. Bir türlü içimize sinen futbolu oynayamıyor. Sadece gol atmaktan ibaret değil artık günümüzde ileri uç adamı olmak. Pres gücü yok, koşacak dermanı yok, kısa mesafede kaçışları ve canı istediğinde aldığı pozisyonlar dışında varlığı da yok. Saha içinde yük olarak duruyor istisnasız. Tüm takım onu taşımakla mükellef bir nevi. Çalım özelliği de pek bir yetersiz. Artık en azından bir adamı geçecek güce ve yeteneğe sahip olmak zorundasınız. Geldiğindeki Bobo neyse, bugünkü Bobo da odur. Satılması bence Beşiktaşımız için en azından bir gelir kapısı demek olur. Her futbolcuyu tutarak takım yönetilmez. Eşsiz bir yeteneğe sahip değil aynı zamanda para eden bir futbolu var. En kısa zamanda elden çıkarılmalı ve bu fırsat değerlendirilmeli. Yerine bir forvet alınabilir. Satılmalı.

-----

Fatih Tekke; Yaşı biraz geçkin olsa da, Türkiye'nin harcanmış yeteneklerinden biri. Onu uzun uzun anlatmaya gerek yok. Fatih Tekke bu takımda kalmalı ve oynatılmalıdır. Kendisine karşı bir güven sorunu yaşasa da taraftar, takıma çok faydası dokunabilecek bir futbolcudur. Varlığı bile rotasyon için yeterlidir. Türkiye şartlarında daha iyisi yok. Lakin lider karakterini biraz daha törpülemeli ve takımın gerçeklerini kabul etmeli. Çok sorunlu olduğunu düşünmüyorum, basın biraz yarayı kaşımaya, bu boşluğu değerlendirmeye çalışıyor ama Schuster'in ondan faydalanacağını sadece biraz daha üstünlük kurmaya çalıştığını düşünüyoruz. Nitekim aynı Schuster, oyuncularının performansını üst seviyeye çıkartmasıyla meşhurdur. Üstelik yeteneksiz dahi olsa ki Fatih'ten söz ediyoruz. Bence, kendisi kısa zaman sonra gerçek bir patlama yaşayacaktır. Schuster ile ilişkileri de üst seviyede gelişecektir. Fatih, Beşiktaş'ın geleceği olmasa da, gününü kurtaracak ve hizmet edecek eldeki tek gerçek "forvettir". Ondan faydalanmazsak bu bizim ayıbımız olur, siz medyaya bakmayın onların derdi başka. Kalmalı.

-----

Sonuç; Bu değerlendirmelerin genel bir açıklamasını tekrar yapacağız. Bazı kriterleri daha derinlemesine inceleyeceğiz. Beşiktaş'ın gelecek kurgusu için, yaşlarına, durumlarına vs. bakılarak tekrardan bir inceleme yapılacak kadro üzerine. Lakin öncelikle bu aşamaya kalamayan futbolcuları belirlemekti maç Schuster'in önderliğinde Beşiktaş'ın geleceğini bu futbolcular ve yanlarına gelecek oyuncular ile şekillendirmek mecburidir. Önümüzdeki yazılarda, bunun nasıl yapılacağı üzerine daha çok kafa patlatacağız.
Bu sadece bir girişti.

Umarız ki, bir şekilde yardımcı olabilmiş ve derdimizi anlatabilmişizdir.

Saygılarımızla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder