26 Kasım 2010 Cuma

Fernandes mi Geliyor?

Haber1903.com'un haberine göre;

"Dün İspanya'nın As gazetesinde çıkan Fernandez haberinin ardından HABER1903 ekibi gelişmeleri araştırdı.

Beşiktaş'ın Ocak ayında bir çok futbolcusu ile yollarını ayıracağı ve yerine yeni isimler dahil edileceği gelen haberler arasında...

Bu isimler arasında Fernandes isminin ön planda olduğu ve büyük ölçüde anlaşıldığı edindimiz bilgiler arasında. Portekizli Quaresma'nın da vatandaşı olan Manuel Fernandes, 5 Şubat 1986 Lizbon doğumlu, Portekiz milli takım formasınıda giyen Fernandes uzaktan çektiği sert şutlarla rakip kalecilerin korkulu rüyası hali
nde..."

Fernandes ile ilgili haberde aslında yeterince hatta biraz abartılarak bilgi verilmiş. Bu arkadaş büyük ihtimalle devre arasında Beşiktaş'a katılacaktır. Lakin, kiralık olma ihtimali üzerinde duruluyor. Bu da 6 ay faydalanmak demektir. Peki neden Beşiktaş bonservisiyle almıyor? diye sorulabilir.
Bunun nedeni, Valencia'nın bu oyuncuya 14 milyon dolar ödemesidir. Yani, geleceğin büyük yeteneklerinden biri olarak gösteriliyor ve Valencia'nın kolay kolay vazgeçmek isteyeceği bir adam değil.

Şimdi birkaç soruya cevap verelim.

Fernandes nasıl bir oyuncudur?

Kesinlikle çok güçlü ve çok teknik bir futbolcu. Portekiz Milli Takımı'nın da değişmezlerinden birisidir aynı zamanda. Gücü ve tekniği ile orta sahaya dinamizm ve direnç katan, hücumda da çok yaratıcı, ayaklarını muazzam kullanabilen, orta açma, özellikle de şut çekme gibi özellikleri üst seviyede.Oyunu çok iyi okuyabilen, yönlendiren, doğru pozisyon alabilen, oyun zekası üst düzeyde, top kapabilen, takıma ağırlığını koyabilen, kolay kolay top kaptırmayan, kondisyonu ve gücü yüksek, kendine güveni tam, arzusu fazla, gole ve defansa yakın oynayabilen, hızlı, adam eksitebilen ve her iki ayağını da kullanabilen, muhteşem paslar atabilen ve asist yapan yani, anlatılarak bitirilemeyecek bir futbolcu kendisi. Sahanın her yerinde görebileceğiniz ve tüm bu özelliklerini tam kapasiteye 90 dakika sahaya yayabilen birisi. Bu tarz bir adamı Beşiktaş tribünleri uzun zamandır özlemişti açıkçası. Her gelen futbolcunun bir özelliği eksik olurdu takımımızda, bu sefer eksiği yok fazlası var. Ve iddia ediyoruz ki, Beşiktaş'ın orta sahasında kalıcı bir değer olacaktır. Q7'nin orta sahada -her yerinde- oynayan versiyonu. Tam bir top cambazı kendisi aynı zamanda. Olağanüstü hareketleri ve oyun tarzıyla tribünleri harekete geçirecektir. Tam bize göre bir oyuncu. Asla kaybetmeye tahammülü yok ve zaman zaman agresif hareketleri olabiliyor. Bizce, Beşiktaş'ın en önemli oyuncularından birisi olacaktır. Sahadaki varlığı rakip takımlara, özellikle de Avrupa'da Beşiktaş'a dikkat edilmesini ve korkulmasını gerektirecektir kuşkusuz. Yine bizce, tüm bu özelliklerini ve daha da fazlasını gösterecektir bizde. Israrla istiyoruz kendisini.

Fernandes ne yapar? Nasıl fayda sağlar?

Çok başarılı olacağını düşünüyoruz. Schuster'in isteğiyle geldiği kesin çünkü İspanya'da oynuyor. Muhtemelen Schuster'in sisteminde çok büyük fonksiyonlara sahip olacaktır. Çift yönlü orta saha denen oyuncu tipinin geldiği en iyi noktalardan birini temsil ediyor. Ernst ile birlikte bambaşka bir defansif ve hücum orta sahasına dönüştürecektir. Tam anlamıyla bir sistem adamı ve altyapısı, pozisyon bilgisi olağanüstü.

Neden kiralık geliyor? 6 ayda katkı sağlayabilir mi?

Açıkçası, kiralık gibi basına yansısa da, yönetimin bugüne kadar kiralık oyunculara Ersan dışında prim vermediği göz önüne alındığında tamamen alınacağını düşünüyoruz. Burada cevabı belli olmayan tek soru, böyle bir oyuncudan Valencia'nın vazgeçme nedeni nedir? Eğer kiralık olacaksa, vazgeçmiyorlar demektir ki, o zaman da Beşiktaş için kiralık oyuncu tam bir sorun oluşturacaktır. Galatasaray'ın getirdiği yıldızların esas sorunu kiralık olmalarından kaynaklıydı. Umarız ki yönetim bu fırsatı değerlendirir ve tamamen katar kendisini takıma. Gerçi, ülkede birilerini tamamen almak artık on kere düşünülmesi gereken bir şey haline geldi. Çünkü, gelen gitmiyor özellikle de Beşiktaş'ta. Fakat bu doğru bir hamle olacaktır. Yapılabilecek en iyi transferlerden birisi bizce.

Eğer tamamen alacaksak, Valencia neden vazgeçiyor ondan?

Ülkemizde anlaşılmayan bir şey var. Bir futbolcunun, bir takımdan ayrılmasının tek nedeni; "beş para etmez topçu" olması değildir. Sisteme uymaz, hocasıyla sorun yaşar, orada kişisel problemleri vardır, form tutamamıştır fakat futbolcu futbolcudur. Yani, form tutamadığı ya da forma giyemediği için "yeteneksiz" birisi değildir. Onu başka bir takım kazanabilir ki, bu futbolda en sık rastlanan, Avrupa'da sözü dahi edilmeyen bir durumdur. Bizde ise "yeniden doğdu" başlıkları meşhurdur. Keza, Schuster'in en büyük mahareti oyuncu kazanmaktır. Formsuz ya da kadro dışı kalsa da Fernandes kaale alınacak bir futbolcudur ve bazı şeyler yerine oturtulabilir. Eğer başaramayacağınızı düşünürseniz, belli kriterleri göz önüne alarak tabii, çünkü transfer zorlu bir iş artık dünyada, hata payının az olması gerekiyor, öncesinde detaylı bir çalışmadan bahsediyoruz bunu da Schuster ve Beşiktaş son dönemde iyi başarıyor ve yine iyi başardıklarını varsayarsak, dediğimiz gibi eğer bu kriterlere bakıp olmaz diyorsanız zaten almazsınız. Ama yapılabilir, düzeltilir diye kadroya katıp fayda da sağlayamayabilirsiniz tabii, sonuçta futbol sahada oynanıyor ve tüm ihtimallere bir insanın karakterindeki binlerce etkinin katkısı gibi son derece açık. Keza bu açıklamayı, "İyi futbolcu olsa Real Madrid'te oynar" klişesini de cevap olarak ekleyebiliriz. Her iyi futbolcu o takımda oynayacak olsa adı Real Madrid, Barça, ManU vs... olmazdı zaten. Bizim dediğimiz gibi üst seviye bir futbolcu fakat yıldız mertebesinde değil. Belki bizde onu sağlayabilir, o da hiç belli olmaz. Bu tarz futbolcular Arsenal ile Valencia arası bir anlayışın ortasındadırlar. Faydasından şüphe duyulmaz fakat yeteneklerinden yararlanmak kişilere ve takımlara bağlıdır biraz. Yani ısrarla söylüyoruz, yıldız değil ama Avrupa'da birinci sınıf takımlar hariç o da belki -ki onlarda bile adı geçer bakarsanız haberlere- her ama her takımda oynabilir, hepsinde istenir.

Neden Beşiktaş o zaman?

Beşiktaş'ı küçük görmenin diğer bir versiyonu da budur. Bu takım, bu sene Avrupa'da en çok sözü geçen futbol kulüplerinden biridir. İstanbul gibi muazzam bir şehirde olması, ayrıca biraz daha değer katarak kendisine katması, Guti ve Q7'nin övücü sözleriyle mutluluklarını dile getirmesi -ki bu Türkiye'de pek yaşanmazdı. Genelde tersiyle meşhurdu ülke başka takımlarımız yüzünden. Şimdi bu anlayış Beşiktaş lehine hızla değişmekte- Schuster'in takımın başında bulunması gibi faktörler, Avrupa'da herhangi bir takımdan daha ön plana çıkartıyor bizi. Q7'nin yeniden doğuşu da burada en büyük paya sahip etkenlerden biri. Asıl soru, bu tip oyuncular neden Beşiktaş'ı tercih etmesin ki? Belki dünya takımı değiliz şu anda, ama oldukça üst seviyeye terfi eden ve Avrupa'da bu gelişmesi takip edilen, merak uyandıran, ciddi bir kulüp artık Beşiktaş.

Neden Beşiktaş'a geliyor? Mehmet Topal'ın yedeği bir oyuncu mu?

Kesinlikle değil. Kendisinin görünürdeki en büyük problemi; sakatlıktır. Müzmin bir sakat değil fakat "önemli" bir sakatlık geçirdi ve ondan yeni kurtuldu. Burada Valencia'nın amacı, böyle bir değeri kiralık vererek hem form tutmasını hem de sakatlık sonrası kendisine olan güvenini geri kazanmasını, takımın bu oyuncuyu kazanmak için vakit kaybetmemesini sağlamaktır. Buna uygun olarak da gözden çıkartmadan kiralık verme gayretindeler. Ayrıca Fernandes, anladığımız kadarıyla oldukça disiplinli bir futbolcu olmasına rağmen kendisinden maç boyunca verim alınabilmesi, onun inandırılabilmesine bağlı. Yani, takıma ve taraftara inanırsa harikalar yaratmaya devam edecektir.

Doğru bir transfer mi?

Kesinlikle. Beşiktaş'ın orta sahasını bir kademe daha üste çıkaracak futbolcudur Fernandes. Avrupai takım hüviyetine kavuşmak ve Schuster'in sistemini oynayabilmek için çok önemli bir adım olarak görüyoruz. Asla sıradan bir oyuncu değil ve takımı bir adım daha öne çıkartacaktır. Artık, Avrupa'da gördüğümüz, taş gibi takımların içinde yer alan ama takımlarımızın "gol" atmadıkları için ısrarla gözden kaçırdıkları futbolculardan biri. Kendisi, takım geleneği yaratmamıza yardımcı olacaktır. Artık Beşiktaş'a, Avrupa'nın üst seviye futbolcularının gelişi oldukça normal bir hale evrilecek. Çünkü bu sene tüm transferler doğru yapıldı ve Beşiktaş, Avrupa'da tanınan bir kulüp haline geldi. Belki bir yıldız değil gibi gözükse de, aslında Barcelona'daki Xavi'nin, Messi'den sonra yıldız olmasına benzer bir oyuncudur kendisi de. Yani gölgelenen fakat takımın esas başarısını sağlayan, yükünü çeken oyuncular bunlardır. Oyun zekası da üst seviyede. Buradaki esas sorun, takımın geri kalanının da elinizdeki bu oyunculara göre yenilenmesidir. Çünkü bambaşka bir boyuta geçiyor artık takım.

Taraftar sever mi?

Yıllarca Ernst sevgisi ile yanıp tutuşan ve onun gibi bir adam daha yok diye yakınan taraftara müjdeli haberi verebiliriz. Evet, yeni bir Ernst, hatta ondan daha genç ve daha iyi bir oyuncu Beşiktaş'ımıza gelmek üzere. Çok seveceğiz ve değerini bileceğiz, bundan hiç şüphemiz yok.

Çok mu gerekliydi?

Kesinlikle. Kendisi takıma başka bir boyut katacaktır. Bunu ısrarla söylüyoruz. Artık daha üst ve Avrupai bir takım için ön hazırlıklarımız açısından önemli bir adım. Bu tarz adamların Beşiktaş'a gelişi süreklilik arz ederse, Avrupa'nın yeni Porto'su biz olabiliriz.

Handikapları nelerdir?

Bu tarz oyuncular futbolda handikaba sahip olmazlar. Lakin aklımızda iki soru var şüphesiz. Birincisi sakatlığı ve son durumu. Bu konuda bir sorun yaşanacağını düşünmüyoruz. Artık yönetim böyle hatalar yaptığı günleri oldukça geride bıraktı ve deneyimli. Herhangi bir sorunu yoktur ama evet, ciddi bir sakatlık geçirmiştir. İkincisi, Türkiye'ye uyum sağlayabilir mi? Evet, sağlayacaktır. Artık çıkışa mahkum olan kariyerinde Beşiktaş fırsatını tıpkı Q7 gibi iyi değerlendirecektir. Çünkü genç ve önü çok çok açık bir futbolcu kendisi. Ayrıca anlaşıldığı üzere, Beşiktaş'ı tanıyor ve kendisi de kariyerine katkı sağlayacağını, en azından bir dönemini Q7 gibi iyi değerlendirebileceğini düşünüyor.

Başka?

Futbolda taraftarla birlikte oynamayı seven ve önem veren bir oyuncu. Beşiktaş'ta istediğini fazlasıyla bulacaktır.

Sonuç?

Beşiktaş, doğru hamlelere devam ediyor. Q7 ve Guti'nin ardından çok yerinde bir transfer hamlesi. Umarız ki gerçekleşir, Beşiktaşımıza çok şey katacaktır.

Beşiktaş tarihinin en iyi transferlerinden birisi gerçekleşmek üzere. Bu kadar iddialıyız.

Kariyerine bakmanız da yeterli olur aslında.


Umarız ki gerçekleşir ve Beşiktaşımız'a katkı sağlar kendisi.

Hayırlısı olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder